Växtväggar inomhus är ett snyggt sätt att förbättra arbetsmiljön och har under de senaste åren blivit en stor trend. Dessutom har växtväggar positiva effekter på vårt välbefinnande och ökar vår produktivitet. Med en växtvägg kan du skapa en miljö som är både harmonisk och frisk, samtidigt som det är det en fantastiskt effektiv och estetiskt tilltalande metod för att göra din inomhusmiljö mer levande. Men det skapar inte bara en imponerande visuell effekt, utan är också yteffektivt då det ger maximal grönskande effekt på en liten golvyta.

Vad är en växtvägg?

Växtväggar är vertikala strukturer med olika växter planteras. Det innebär alltså att man odlar växter på en vägg eller annan lodrät yta. Genom att anpassa växtväggen i storlek och utformning till den miljö där de ska placeras kan man skapa en unik design. Oftast använder man sig av växter som till exempel gullranka, klätterkalla, murgröna och ormbunkar för att skapa en växtvägg som växer året runt. Genom att välja olika växtarter och färger, kan man skapa olika utseenden. Det kan vara ett frodigt, yvigt utseende eller en minimalistisk design.

Hur fungerar växtväggar inomhus?

Växtväggar inomhus är inte uppbyggda på samma sätt som när man monterar spaljéer eller vajersystem för klättrande fasadväxter. Växtväggarna planteras över hela yta de täcker i stället för som i fallet med klättrande växter där rankor växer upp från en kruka eller plantering vid nedre delen av väggen. Detta betyder att det inte heller tar samma tid för växterna att täcka en vägg när de är planterade i en växtvägg som om de skulle behöva för att växa hela vägen nerifrån och upp. I stället ger växtväggen en direkt visuell effekt – som bara blir bättre med tiden.

Det finns många olika system av växtväggar och oftast använder man en lätt och väldränerad jordblandning, pimpsten eller stenull att plantera i.

Alla växter kräver ljus för att växa, och särskilt växtväggar. För att växtväggen ska trivas behöver den rätt ljusförhållanden, och därför väljer man noggrant växterna med hänsyn till vilka ljuskrav de har. Om växtväggen ska placeras i skuggigare miljöer, kan man använda sig av växtbelysning för att säkerställa att växterna får de optimala förhållandena och skapa en fin atmosfär.

Bevattningen är avgörande för att växterna ska må bra, och det finns flera olika metoder som man kan använda sig av som ser till att växterna får tillräckligt med vatten. Regelbunden skötsel, som beskärning och gödsling är också nödvändig för att säkerställa växternas hälsa och trivsel. Därför tar vi alltid hand om den löpande skötseln av era växtväggar för att se till att de håller sig i perfekt skick. Här kan du läsa mer om hur vi kan ta hand om dina blommor.

Vart kan du placera en växtvägg?

Växtväggar är mycket populära på arbetsplatser, särskilt i öppna kontorslandskap, eftersom de kan förbättra luftkvaliteten, reducera stress och öka produktiviteten! Genom att ha en växtvägg i mötesrum eller loungeområden kan du skapa en mer avkopplande atmosfär och främja kreativiteten under mötet. Dessutom är det ett effektivt sätt att skärma av olika utrymmen. I hotell och restauranger kan man använda växtväggar för att skapa en mer inbjudande och avslappnad atmosfär för gästerna. En pampig växtvägg i lobbyn, matsalen eller loungeområdet är svårslaget när man vill skapa en iögonfallande atmosfär. Enbart fantasin sätter gränserna!

Anpassa ditt växtval

Gullrankor, Klätterkallor och Murgröna är de mest populära växtarterna för växtväggar. De har vackra, gröna blad och är både tåliga samt enkel att ta hand om. Murgröna trivs i både soliga och skuggiga lägen och ger en frodig, naturliga känsla till växtväggen. Den är ett utmärkt val för att skapa en lugn och avslappnad atmosfär. Ormbunkar är klassiska val för växtväggar och ger en mjuk, elegant estetik. De trivs i skuggiga områden och behöver fuktig jord, vilket gör dom idealiska när man vill skapa en tropisk eller fuktig atmosfär.

Om du vill lägga till färg till din växtvägg kan du inkludera blommande växter. Dessa ger en livlig och glad atmosfär. Välj gärna färger som kompletterar din inredning för att skapa ett estetiskt tilltalande utseende.

Designideér för olika ändamål

För att minska stress. Använd lugna gröna nyanser och mjuka bladverk som murgröna och ormbunkar. Dess mjuka, vågiga blad skapar rörelse. Genom att använda mörkare gröna nyanser kan hjälpa till att forma en känsla av stabilitet och trygghet, medan ljusare gröna ger en känsla av friskhet och förnyelse. Skapa en jämn och balanserad layout för att få en avslappnad atmosfär.

För att öka kreativitet. Lägg till färgstarka blommor och växter som stimulerar sinnet. Använd gärna kontrasterande färger och skapa en lekfull och inspirerande design. Du kan även skapa spännande kontraster genom att para ihop komplementära färger, som röda rosor tillsammans med gröna växter.

För att främja koncentrationen. Använd luftrenande växter som murgröna och fredskalla för att förbättra inomhusluften. Dessa växter hjälper till att eliminera skadliga ämnen och öka inomhusluftens kvalitet. Håll gärna växtväggen i en enkel och minimalistisk design för att minska visuell distraktion.

För att skapa en naturlig känsla. Kombinera olika gröna växter som mossor och ormbunkar med trä- eller stenmaterial för att efterlikna en skogs- eller naturlig miljö. Låt gärna växterna växa naturligt för att skapa en vildvuxen skog. Du kan även använda naturliga material som träpaneler, sten eller kork.

För att maximera utrymme. Om utrymmet är begränsat, kan du använda vertikala ytor eller en mobil modul där växtväggen är anpassad efter utrymmets form eller storlek. Detta gör att du kan skapa imponerande växtväggar även i mindre utrymmen.

Fördelar med att ha växtväggar inomhus:

Luftkvalitet: En av de främsta fördelarna med en växtvägg är dess förmåga att förbättra inomhusluften. Växter renar luften genom att absorbera föroreningar och utsöndra syre. En växtvägg fungerar som en naturlig luftrenare och hjälper till att minska luftburna föroreningar som kan vara skadliga för hälsan.

Stressreducering: Att ha en grön växtvägg på din arbetsplats kan hjälpa till att minska stress och öka välbefinnandet. Forskning har visat att kontakt med natur och grönska kan ha lugnande effekter på sinnet och minska stressnivåerna.

Estetisk tilltalande: En växtvägg är en visuell fröjd för ögat. Den kan förvandla en tråkig vägg till en konstnärlig och levande yta. Du kan välja olika växtarter och färger för att skapa den atmosfär du önskar, oavsett om det är en tropisk djungel eller en minimalistisk design.

Bättre ljudabsorption: Växtväggar har förmågan att förbättra ljudkvaliteten inomhus. De fungerar dessutom som naturliga ljudabsorbenter och minskar ljudnivåerna, vilket skapar en mer produktiv och behagligare arbetsmiljö.

Vill du skapa en grönskande oas?

Med vår expertkunskap skapar vi en växtvägg som är tidlös och perfekt designad för din miljö. Vi väljer noggrant bland olika växtsorter för att skapa antingen ett enhetligt uttryck eller en livfull variation i färg och form. Vi vägleder er genom ert val av växtvägg, växter och belysning. Dessutom tar vi även hand om den löpande skötseln av växtväggen, så att du kan luta dig. Vi tillbaka och lita på att din växtvägg är i säkra händer. Bli inspirerad av våra kreativa växtväggar här.