När vinterns iskalla vindar blåser och snön täcker marken, längtar många av oss efter en touch av grönska och liv. En vinterträdgård är som magiska rum där årstiderna förlorar sin makt och naturen är ständigt grönskar. Dessa underbara inomhusoaser ger oss möjlighet att njuta av växter och blommor året runt, oavsett väderförhållandena utomhus. Med rätt planering och skötsel kan du skapa en fridfull och frodig inomhusoas som ger dig både glädje och inspiration.

Vad är en vinterträdgård?

En vinterträdgård är en inomhusplats som är avsedd att efterlikna utomhusmiljön. Den vanliga funktionen är att skapa en plats där växter kan trivas året runt, även under de kallaste månaderna. Vinterträdgårdar kan vara allt från små fönsterhyllor med krukväxter till stora glasväxthus som sträcker sig över flera våningar. De är inte bara en fridfull inomhusoas, utan också ett uttryck för trädgårdsintresse och en plats för avkoppling och reflektion året runt. Vinterträdgårdar är en möjlighet att förlänga säsongen och njuta av naturens skönhet när vinterns kyla och snö dominerar utomhus.

Vinterträdgårdens delar

En vinterträdgård har en konstruktion som skapar en miljö där växter kan trivas under kallare årstider. Den består av flera viktiga delar, exempelvis glasytor för att släppa in naturligt ljus och skapa en ljus miljö. Ett stabilt ramverk ger strukturell support och håller glasytorna på plats. För att bibehålla en jämn och mild temperatur under vintern, är uppvärmningssystem och ventilationssystem viktiga för att reglera luftfuktighet och undvika för höga temperaturer.

Växtbäddar, såsom blomlådor eller bäddar, är platser där olika växter kan planteras och växa. Bevattningssystem är avgörande för att säkerställa att växterna får tillräckligt med vatten. Vid behov kan skuggningssystem användas för att reglera ljusintensiteten. Vinterträdgårdar kan också vara möblerade och ha stämningsbelysning för att skapa en trevlig plats för människor att koppla av och njuta av naturen året runt.

Det viktigaste är dock själva växterna som är hjärtat i vinterträdgården. Här kan man odla olika typer av växter, som blommor, grönsaker, kryddväxter och exotiska växter som normalt inte skulle överleva utomhus under vintermånaderna. Sammantaget är en vinterträdgård en mångsidig och funktionellt rum som erbjuder en plats för både växter och människor att trivas även när det är kallt ute.

Fördelar med en vinterträdgård

En vinterträdgård erbjuder flera fördelar utöver att ge dig en plats att njuta av grönska året runt. Här är några av dem:

 • Förbättrad luftkvalitet: Växterna i din vinterträdgård kommer att fungera som naturliga luftrenare och förbättra luftkvaliteten i ditt hem.
 • Stressreducerande: Att omge dig med grönska och natur har visat sig minska stress och öka välbefinnandet.
 • Hobby och avkoppling: Skötseln av din vinterträdgård kan vara en avkopplande och givande hobby som ger dig glädje och tillfredsställelse.
 • Trädgårdsarbete året runt: Om du älskar trädgårdsarbete ger en vinterträdgård dig möjlighet att odla växter och trädgårdsgrödor året runt.

En vinterträdgård kan vara ett fantastiskt tillägg till ditt hem som ger dig möjlighet att njuta av naturen när som helst på året. Med rätt planering och skötsel kan du skapa en fridfull och frodig inomhusoas som ger dig glädje och inspiration. Så varför inte komma i gång med din vinterträdgård och ha din egen lilla bit av naturen inomhus?

Tematisk design

Genom att utforska olika teman kan du ge din inomhusoas en unik och personlig prägel som inte bara är vacker att se på, utan också berikande att uppleva. Här är några populära teman att utforska och några idéer om hur du kan skapa dem i din vinterträdgård:

Zen-trädgård

En zen-trädgård är en plats av frid och enkelhet, där du kan varva ner och hitta inre ro. Skapa enkelhet genom att använda neutrala färger som grå, vit och svart. Låt utrymmet vara öppet och luftigt utan att använda dig av överflödiga dekorationer. Du kan även använda stenar och sand för att skapa kullar, stigar och mönster. Stenar kan fungera som meditationselement. Välj gärna växter som är karakteristiska för asiatisk trädgårdskonst, såsom bambu och bonsaiträd.

Fokusera på att skapa en harmonisk atmosfär där varje element är avsett att inspirera till meditation och ro.

Vinterträdgård zen trädgård

Japansk trädgård

Den japanskt influerade trädgården kan bestå av formklippta växter, mossa och lågväxande växter, gräs, stenar och dammar. Japansk trädgårdskultur är närmare tusen år gammal

Trädgården består av element som sten, grus, växter och vatten. Vatten har ofta en central roll och omsorgsfullt utvalda och placerade stenar är vanliga inslag.

vinterträdgård japansk

Engelsk trädgård:

Öka romantiken med en engelsk trädgård. Plantera ett brett utbud av blommor, bland annat rosor, pelargoner, lavendel och hortensia, för att skapa en färgrik och doftande miljö. Lägg till stenbelagda gångar eller vägar för att ge din trädgård en klassisk och romantisk touch. Genom att använda smidesjärnsmöbler såsom bänkar och stolar kan du skapa en plats att sitta och njuta av trädgården.

Lägg till antika trädgårdsstatyer, träpaviljonger eller skulpturer för att förhöja den romantiska atmosfären.

Flower garden vinterträdgård

Tropisk regnskog

Kom närmare djungeln med en tropisk regnskog. Använd växter som är typiska för tropiska regnskogar, som exempelvis palmer, ormbunkar, orkidéer och monstera. Skapa en hög luftfuktighet och lägg till en vattenfunktion som en liten fontän eller en damm för att efterlikna regnskogsmiljön. Målet är att skapa en frodig och överflödig känsla med tätt packade växter och grönska.

Lägg gärna till trädetaljer, stenar och exotiska dekorationer för att förstärka regnskogskänslan.

När du har valt ditt tema är det viktigt att tänka på design och balans. Alla element i din vinterträdgård bör harmonisera med det valda temat för att skapa en sammanhängande och estetiskt tilltalande design.

tropisk djungel

Populära växtval:

 • Vintergröna växter: Välj växter som behåller sina löv eller någon form av grönt under vintermånaderna. Exempelvis murgröna, cypress, rhododendron, bambu och vissa sorters gräs
 • Blommor och växter med vinterblommor: För att lägga till färg och intresse under vintern kan du plantera växter som blommar under kallare månader. Exempelvis vinterjasmin, julrosor och penséer.
 • Krukväxter: Inomhusväxter, som orkidéer, fredsliljor och kaktusar, kan trivas i vinterträdgården och addera variation till växtsamlingen.
 • Exotiska växter: Om du vill skapa en unik atmosfär kan du överväga att odla exotiska växter som kräver en mild inomhusmiljö. Exempelvis olika typer av palmer, ficusar och klätterväxter.

Skapa olika klimatzoner:

För att rymma olika växttyper i samma vinterträdgård kan du skapa olika klimatzoner genom att styra temperatur, fuktighet och ljus. Här är några tekniker för att uppnå detta:

 • Temperaturkontroll: Placera växter med liknande temperaturkrav i närheten av varandra. Använd eventuellt separata värmekällor, som golvvärme eller värmeelement, för att justera temperaturerna i olika områden av trädgården.
 • Luftfuktighet: Vissa växter kräver högre luftfuktighet än andra. Du kan använda luftfuktare eller spruta vatten på växternas omgivning för att höja luftfuktigheten i specifika zoner.
 • Ljusförhållanden: Placera växter som har olika ljusbehov på lämpliga platser. Använd gardiner eller skuggningssystem för att reglera ljusintensiteten om det behövs.
 • Bevattning: Anpassa bevattningsschemat efter de olika vattenbehoven som olika växter har. Använd olika krukor eller planteringsbäddar med olika dräneringsegenskaper för att kontrollera fuktigheten i olika områden.

Genom att planera och organisera din vinterträdgård på ett sätt som skapar olika klimatzoner kan du odla en bred variation av växter med olika behov och skapa en vacker och mångsidig inomhusmiljö som kan njutas av året runt. Det är viktigt att noggrant undersöka de specifika kraven för de växter du vill odla och anpassa trädgårdens förhållanden därefter.

Ska du bygga en vinterträdgård?

Vi på Växtlaget vågar påstå att vi har den största kunskapen om hur man ska anlägga och sköta växter i vinterträdgårdar. Vi levererar och planterar era växter och kan ta ansvar för skötseln. Växter väljer vi ut och importerar från våra duktiga odlare och exportörer i Europa. Genom vår mångåriga erfarenhet av skötsel och underhåll, har vi blivit specialiserade på biologisk bekämpning för ohyreskontroll. Dessutom kan vi även hjälpa till med frågor kring bevattningssystem, anläggning, belysning och tekniska beskrivningar. Kontakta oss!