Det kan ha hänt mycket med växterna både i fönsterbrädan där hemma och på kontoret under sommaren. Ta en liten stund och kontrollera att allt står rätt till med inomhusväxterna inför sensommaren och hösten. Här får du lite tips om vad du kan göra för att rädda växterna!

Är växterna friska?

Börja med att granska blad och stjälkar. Leta eventuella angrepp och ohyra. Hittar du ohyra så är en god idé att först spola av växten i duschen med vatten. Då spolar du bort en hel del av ev. skadegörare. Efter duschen av plantan så spruta den med en blandning av såpa och t.ex. T-sprit. Spruta hela växter, över och under bladen. Glöm inte stam och stjälkar! Upprepa en gång i veckan under fura veckor.

Såpsprit

  • 50ml Grönsåpa
  • 30ml T-röd
  • 1liter vatten

Är krukan för liten?

I bästa fall har växterna vuxit till sig under sommaren och kanske börjar bli för stora för sina krukor. Då kan det vara aktuellt att plantera om, beskära eller gödsla växterna. Oftast brukar man rekommendera att göra detta på våren men ibland är det inte tillräckligt.

Omplantering

Plantera om dina fönsterväxter om de börjar bli för stora för sin kruka. Tecken på att krukan är för liten:

  • Jorden torkar upp för fort mellan vattningarna
  • Växten får snabbare näringsbrist, bladen blir gula eller bleka
  • Växten riskerar att välta då den väger för mycket i förhållande till krukan

Beskärning

Passa på att klippa tillbaka växterna något. Då hinner de bryta med ny skott och grenar innan höstmörkret faller.

Näring

Det kan behövas en liten näringsgiva även på sensommaren.

 

Behöver du rädda växterna på kontoret?

Ja, då finns vi på Växtlaget som kan hjälpa er med allt som har att göra med växter. Vi kan göra åtgärder med era växter och även ta hand om den löpande skötseln.

Ring eller mejla och berätta för oss vad ni behöver hjälp med!